Втора национална среща на дестилаторите на етерично маслени култури в България.На 14 ноември 2023 г. в София, Интерекспо център се състоя втората национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури, организирана от Сдружение „Дестилирано в България“. На срещата присъстваха почти 90% от представителите на бранша в страната, както и експерти на Европейската федерация по етеричните масла EFEO, Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на земеделието и храните.

Засегнати бяха най-актуалните теми за сектора:

  • позицията на Европарламента относно измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP);
  • ефектът от Закона за розата;
  • състоянието на пазара на лавандула.

Според Пламен Николов – представител на Сдружението и изпълнителен директор на дестилериите Есетере и Тера Роза е нужен закон не само за розата, а за всички етерични масла. България е богата на етерично-маслени култури и розата е само една малка част от насажденията, които се дестилират у нас.

Сдружението „Дестилирано в България“ ще продължи да търси актуалните теми за сектора и да предлага решения за тях, осигурявайки диалог между всички заинтересовани страни, производители, преработватели и потребители.

 

Още Новини